Dimarts – 3 d’abril- al matí, ens va deixar el Sr. Ramon Bagó i Agulló, emprenedor, cofundador i President de SERHS S/Coop. i del GRUP SERHS, S.A., Creu de Sant Jordi, Medalla del President Macià i Medalla d’Or i Fill predilecte de la ciutat de Calella.

Ramon Bagó: emprenedoria, treball i compromís

Tots els accionistes, els membres del Consell d’Administració, l’Equip Directiu i tot el personal d’aquesta corporació, lamentem profundament la pèrdua del nostre president i expressem el més sentit condol a tota la seva família.

Un president emprenedor, visionari i treballador

Nascut a Calella – el Maresme – l’any 1934, casat, amb sis fills i dotze nets, Ramon Bagó va destacar sempre per ser un treballador incansable, un emprenedor inesgotable i un home de fortes conviccions i determinació. El seu ferm compromís amb el sector turístic i el territori el va empènyer a fundar el Gremi d’Hostaleria del Maresme l’any 1977, del que també en va ser president.  I, l’any 1978, va ser elegit per a formar part del Comitè Executiu de la Federació Nacional d’Hostalatge i com a president del Comitè Executiu del III Congrés de Turisme de Catalunya.

L’any 1975, va ser cofundador i escollit President de l’entitat Serveis Mancomunats d’Hostaleria i Similars Societat Cooperativa (SERHS S/Coop.), càrrec que ocupà fins el 1980, quan va ser nomenat Director General de Turisme de la Generalitat de Catalunya. Al 1985, en va ser escollit de nou president de SERHS S/Coop, embrió de l’actual SERHS. Va ser al 1987, quan Ramon Bagó va ser escollit President de GRUP SERHS S.A., moment en el que es va modificar la personalitat jurídica de l’entitat, complementant la fórmula de cooperativa.

Avui, SERHS és una companyia que compta amb una plantilla mitjana de 2.500 professionals i més de 1.400 accionistes que configuren en el seu conjunt un dels valors que Ramon Bagó sempre destacava en les seves paraules: el seu capital humà.

La corporació acumula avui més de 40 anys d’història empresarial i compromís social, s’articula sobre quatre divisions de negoci amb una forta presència a Catalunya i una activitat consolidada i en creixement que s’estén a tot l’arc mediterrani peninsular, Espanya, Europa i Brasil. En total, avui per avui, integren SERHS 33 societats, agrupades en les diferents divisions operatives de negoci. Aquestes són, des de l’any 2017: SERHS Distribució, SERHS Turisme i Hotels, SERHS Food i SERHS Serveis, i donen servei a més de 40.000 clients.

Ramon Bagó i el seu compromís cívic i social

En les eleccions municipals d’abril de 1979, la seva vocació de servei van empènyer Ramon Bagó a presentar-se i fou escollit alcalde de Calella, càrrec que ocupà fins l’any 1991 i que, fins l’any 1980, va compaginar amb el de Diputat de la Diputació de Barcelona adscrit a la Comissió de Turisme. Va ser llavors, i fins l’any 1984, que va compaginar la seva activitat com alcalde amb la de Director General de Turisme de la Generalitat de Catalunya. Des del 1992, va ésser impulsor i President del Saló Internacional de Turisme de Catalunya i, a partir de 2010, en va esdevenir President Emèrit.

Ramon Bagó, que va ser també membre del Consell Assessor de Foment del Treball, va ocupar la presidència del Consorci Hospitalari de Catalunya S.A. des de l’any 2000 i fins el  2008; així com la vicepresidència del Consell Comarcal del Maresme, i va ser membre del Ple de la Cambra de Comerç de Barcelona, com a President de la Delegació del Maresme, entre els anys 1999 i 2006.

Reconeixements al treball i al compromís

Al llarg de la seva vida, Ramon Bagó  va ser reconegut, més recentment, amb la Medalla d’Or de la ciutat i Fill Predilecte de Calella (2012) i fou Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya l’any 2001, per la seva trajectòria empresarial.

Tanmateix, també va rebre la Medalla de Plata al Mèrit Turístic del Govern Espanyol, l’any 1979; i la Medalla d’Honor del Turisme de Catalunya, l’any 1984. I, com a President de SERHS, va rebre el premi Príncipe Felipe a la Excelencia Turística l’any 2005 i, en el 2007,  l’Assemblea de Diputats de l’Estat Brasiler el va nomenar Ciutadà Potiguar. Rebé també la Medalla al Treball del President Francesc Macià l’any 2008; mentre que en el 2010, la Cambra Municipal de Parnamirim (Estado de Rio Grande do Norte, Brasil) li atorgà el títol honorífic de Ciutadà Parnamirinenc.