Vilars Rurals ha rebut un dels Premis Turisme Familiar, que aquest any celebren la seva primera edició amb l’objectiu de reconèixer a aquelles entitats o empreses distingides amb el Segell de Turisme Familiar que millor s’han adaptat als requisits d’excel·lència que aquest avala, redundant en un benefici per a les famílies. En concret, l’entitat ha reconegut als 3 establiments de SERHS en la categoria de “Millor allotjament adaptat a famílies amb nens” per la seva capacitat de respondre a les necessitats de les famílies a l’hora de planificar els seus temps d’oci, descans i vacances.
El premi s’ha lliurat en el marc de la II Jornada del Club de Turisme Familiar celebrada en el CaixaForum de Madrid el passat 6 d’octubre. En ella s’hi han analitzat, en diverses taules rodones, les tendències i els reptes del turisme familiar, la seva promoció i màrqueting i l’experiència de quatre entitats avalades amb el Segell de Turisme Familiar: Museu de l’Evolució Humana de Burgos, el parc de la naturalesa i oci Sendaviva, el projecte de turisme actiu Planeta40 i la cadena d’allotjaments Pierre & Vacances.
A més de Vilars Rurals, també s’ha reconegut el treball d’altres entitats. Així, Viatges EROSKI ha estat guardonada en la categoria de “Millor estratègia de comunicació i màrqueting enfocada a famílies”; Planeta40 en la categoria de “Millor iniciativa de creativitat i especialització en famílies” i la Vall d’Aran, en la categoria de “Destinació més innovadora de turisme familiar”. A més, hi ha hagut un premi especial per a la localitat de Peñíscola com a destinació millor posicionada entre les famílies per la seva aposta pel turisme familiar.
IV Estudi de Turisme Familiar a Espanya
Durant l’acte, la FEFN ha fet públics els resultats d’IV Estudi de Turisme Familiar a Espanya, dut a terme juntament amb DNA Expertus, dins del projecte del Segell de Turisme Familiar, que ha analitzat les pautes de consum turístic de les famílies sobre una base de més d’1.100 enquestes. En termes generals, el 91,7% dels enquestats ha assenyalat que almenys ha realitzat un viatge de vacances familiar en l’últim any, la qual cosa suposa un lleuger augment de l’1,7% pel que fa a l’última enquesta, del novembre de 2015. No obstant això, malgrat haver pujat el nombre de famílies que viatgen, les dades revelen que han realitzat menys viatges en valor absolut: 3,77 enfront dels 4,37 de 2015.
Si bé mentre les dades del 2015 revelaven que el 43% de les famílies havia realitzat un viatge, aquest 2016 el percentatge disminueix fins al 27,4%, augmentant el percentatge dels quals realitzen dos viatges (30,2 % en 2016 enfront de 19% en 2015) i tres viatges: el 22,3% ha assenyalat haver realitzat tres viatges aquest any enfront del 8% de 2015.
L’estudi llança dades rellevants pel que fa a la fidelització de les destinacions. Així, durant les vacances de Nadal el grau de fidelitat és molt elevat: el 73,1% de les famílies viatja sempre o gairebé sempre a la mateixa destinació. En menor mesura, per Setmana Santa les famílies tendeixen a repetir la destinació (57,2%), mentre que durant els viatges de caps de setmana i ponts la tendència és a canviar sempre o gairebé sempre de destinació (60,6%), igual que en les vacances d’estiu (55%).
El poble es posiciona com a destinació més habitual de la famílies quan viatgen, tant de costa (31,9%) com d’interior (22,7%), seguit de les destinacions rurals (21,3%). Per èpoques de l’any, la destinació rural és el més habitual en caps de setmana i ponts (35,7%); el poble d’interior al Nadal i Setmana Santa (28,1% i 26,8% respectivament) i en vacances d’estiu les famílies trien mayoitariamente pobles de costa (55,8%).
La majoria de les sortides es fan en caps de setmana i ponts (40% amb una estada mitjana de 2,56 dies; 0,04 més que el 2015), seguit de les vacances d’estiu (38%, preferiblement a l’agost i amb una estada de 10,45 dies; 1,58 menys que el 2015), les de Setmana Santa (13%, amb una estada mitjana de 4,7 dies; 1,02 menys que en 2015) i les de Nadal (9% amb una estada mitjana de 4,11 dies; 1,34 menys que el 2015).
Andalusia és sens dubte la comunitat preferida per les famílies per organitzar les seves vacances en qualsevol època de l’any. De fet, el 21,2% de les famílies enquestades té previst viatjar aquest Nadal a Andalusia, representant la principal destinació per a aquestes vacances, seguit per la Comunitat de Madrid (16,4%) i Catalunya (10,3%).
Pel que fa a la resta d’èpoques de l’any, Extremadura és favorita per a la primavera; el País Valencià per a l’estiu; Catalunya per a la tardor, i Canàries per a l’hivern. Si parlem de l’estranger, les famílies somien amb viatjar a Itàlia (16,49%) com a país, i a Londres (11,46%) i París (10,24%) com a ciutats. Roma es queda en tercera posició amb un 6,6%.
Allotjament adaptat i amb habitacions comunicades
Els enquestats destaquen com l’element al que major importància donen en les seves vacances el fet que l’allotjaments estigui adaptat a les famílies, amb un valor de 4,51 sobre 5. Així mateix, l’oferta de la destinació i l’oferta de l’allotjament són determinants (46%) per decidir les vacances. I encara que en triar allotjament les famílies prevalguin que disposi d’habitacions àmplies i/o comunicades (al costat de que hi hagi ofertes i descomptes), la realitat és que el que més troben a faltar a l’hora de viatjar són precisament aquest tipus d’habitacions (34,7%), molt per davant del segon aspecte que més troben a faltar: activitats que cobreixin totes les edats dels fills, tant nens com a adolescents (14%).
A l’hora de planificar el viatge, al que més recorren per informar-se les famílies són amics i familiars (92%), llocs web amb opinions de viatgers tipus TripAdvisor (90%) i centrals de reserva en internet tipus Booking (85%).
El producte turístic preferit per les famílies és el de sol i platja (42,2%). El turisme cultural agafa força enfront d’altres productes turístics, establint-se com el segon producte preferit per les famílies (14,2%). Així mateix, la disposició de recursos culturals en la destinació actualment és considerat un element important (amb una puntuació de 3,36 sobre 5). Durant l’últim any ha incrementat un 11,3 % l’interès de les famílies per les visites culturals, representant una de les activitats preferides per la meitat de les famílies (52,6%).
En aquest sentit, i en referència a les activitats que a les famílies els agrada realitzar sempre junts (39,7%), destaca molt per sobre de totes el bany en platja, llacs i rius (82,7%) seguit de passejos i caminades (57,6%), assistència a parcs d’aventura i oci (52,7%) i visites culturals (52,6%).
Despesa de les famílies
Les famílies nombroses enquestades han gastat en viatges turístics un 4,5% menys pel que fa a l’any anterior, en el qual la despesa va ser de 4.637 euros.
Cal destacar l’important augment de la despesa en els caps de setmana i ponts, que s’ha incrementat en un 58,9 % en total pel que fa als resultats de l’enquesta anterior (54,64 euros de mitjana per persona i dia enfront dels 34,49 euros de 2015, ), sense que s’hagi produït un augment significatiu en el nombre de dies d’estada (0,04 dies més). També augmenta la despesa en les vacances d’estiu (33,49 euros de mitjana per persona i dia enfront dels 27,57 euros de 2015, un 21,5 % més).
Extrapolant la despesa de les famílies nombroses al total de famílies que viatgen a Espanya, s’estima que el turisme familiar generarà un impacte econòmic proper als 16.000 milions d’euros aquest 2016.
Segell de Turisme Familiar
La Jornada i els Premis s’emmarquen en el projecte del Segell de Turisme Familiar, engegat per la FEFN en 2013 per distingir aquelles entitats, destinacions, activitats i allotjaments que aposten d’una manera clara pel turisme familiar, responent a les necessitats de les famílies a l’hora de planificar els seus temps d’oci, descans i vacances.
Al febrer de 2015, la FEFN va signar un acord amb la Secretaria d’Estat de Turisme pel qual, entre altres coses, es reconeixia al Segell com a Club de Producte de Turisme Familiar. Vilars Rurals gaudeix d’aquest reconeixement com a membre de la FANOC i la FEFN des de 2015.