Especial 40 anys: entrevista a Ramon Bagó, President de SERHSGrup SERHS va tenir els seus orígens en la crisi econòmica de principis dels anys 70. Els hotelers de la costa del Maresme van decidir unir-se per fer front a aquesta conjuntura. S’imaginava llavors que aquell projecte assolís la magnitud que té ara i fos distingida amb diferents distincions d’excel·lència empresarial i turística?

RB: De les 15 persones que varem començar només en quedem dues. Cap de nosaltres podíem imaginar-nos el que ara som ni la quantitat de gent que s’ha sumat al nostre projecte, que són els que fan pensar que encara tenim molt de recorregut.

Mirant al passat, en aquests darrers 40 anys, quins són els principals canvis que ha viscut la SERHS que li agradaria destacar per damunt de tot?

RB: Penso que el que ha fet que arribéssim a aquest 40 aniversari amb tanta plenitud, és el nostre ràpid poder d’adaptació als canvis en la societat i en els negocis. Sobretot perquè sempre ens hem mantingut units, socis i personal amb un objectiu comú.

Tot i que el cor fort segueix sent Catalunya, SERHS ha traspassat fronteres més enllà de l’Estat espanyol, i s’ha expandit internacionalment. Quina valoració en fa? 

RB: La nostra il•lusió i ganes de créixer han fet que aprofitéssim totes les oportunitats que es presentessin tant a Catalunya com a fora. Ens hem escampat per l’Arc Mediterrani  fins a Cartagena amb distribució, i a nivell de turisme tenim un fort pes a Andalusia, que cobreix tota la costa turística espanyola, incloent les Illes Balears i Canàries. Al Marroc també hem fet varis intents però sense massa èxit. D’on ens sentim orgullosos, és de la nostra presencia al Brasil amb la construcció d’un hotel de  prop de 1.000 llits de categoria superior a la ciutat de Natal, que ha estat reconegut com el millor de tot el Nord-est del Brasil. També l’Estat de Rio Grande do Norte ens ha distingit amb reconeixement i premis.

La missió empresarial del grup gira entorn a tres grans pilars: la vessant humana, la gestió econòmica i l’entorn social. Aquests continuaran sent els seus lemes de cara al futur?

RB: Per a mi el més important de la nostra aventura, és que els nostres objectius inicials no han variat gens. Continuem sent un Grup amb un gran sentit de País, que valora les persones pel damunt dels diners, que busca la innovació i l’eficiència.

El nou Pla Estratègic 2015/2018 que planteja SERHS enguany, ha estat pensat per afrontar els nous reptes de futur amb la intenció d’aconseguir un augment de volum del negoci en un 20%. Una fita molt ambiciosa però no impossible per una organització amb més de 40 anys d’experiència…

RB: El nou Pla Estratègic 15/18, ha estat molt pensat i treballat, i aquí vull destacar especialment la coordinació del Conseller Delegat, que ha estat capaç d’aconseguir la implicació decidida i entusiasta de tots els directius i comandaments intermedis. És per això que tinc la seguretat que aconseguirem tots els objectius fixats, aprofitant una situació del mercat més favorable. Personalment veig un futur pel Grup molt engrescador i que si ara ens sorprenem del que hem fet en 40 anys, també quedarem sorpresos del nostre avanç en els propers cinc anys.

Després d’una època de diversificació sembla que ara s’aposta per una especialització del negoci centrada en 3 divisions clau: Food, Tourism&Hotels i Distribució. Quines són les raons d’aquest procés de reorganització?

RB: Aquesta és una prova més del que deia sobre la nostra facilitat d’adaptar-nos a les exigències del mercat actual. Nosaltres vàrem començar amb l’objectiu de donar resposta a totes les necessitats de l’empresari del sector turístic, i això exigia diversificació. Amb el gran creixement que hem experimentat ara, els nostres clients son també d’altres sectors i això representa un nou plantejament.

Com espera que evolucioni el mercat turístic de cara a 2016? Com s’adaptarà SERHS  a les noves circumstàncies?

RB: El mercat turístic és d’una gran sensibilitat i més en un món tant complicat com el que vivim avui. És molt difícil fer pronòstics, però jo sóc atrevit, i avui penso que aquest any per nosaltres serà turísticament millor que l’anterior. Nosaltres hem ajuntat les divisions de “Turisme i Hotels”, perquè penso que és la manera de treballar millor amb una estreta col•laboració de tots dos.

Com veu SERHS en els propers 40 anys amb aquest canvi generacional que s’està deixant notar ja en els seus equips directius, per exemple?

RB: Els propers 40 anys i el futur el veig amb molt optimisme. Tenim a uns directius molt formats, un personal molt identificat amb el grup i uns socis que han estat capaços d’aguantar anys difícils. El Grup serà un referent a Catalunya, amb un bon nom a Espanya, d’això n’estic molt segur.

Alguna anècdota que li agradaria compartir?

RB: Amb 40 anys són moltes les anècdotes i records, però si n’he de triar un, escolliré un dels primers anys d’engegar la Cooperativa, quan jo anava buscant nous socis. Recordo que estava tractant de convèncer el Sr. Joan Flaquer de l’Hotel Montpalau de Pineda de Mar perquè ingresses a la Cooperativa. Amb la presència del seu pare, quan en Joan va dir que ho tenia clar, el seu pare va dir: “Fill, vés en compte amb la gent de Calella, perquè aquí a Pineda la gent es dóna la mà i compleix, i a Calella giren una lletra i després la tornen”. En Joan Flaquer es va fer soci i va esdevenir una de les persones més importants i més estimades del Grup, arribant a President, quan jo era Director General de Turisme de la Generalitat.

I com valora el producte Catalunya per als milions de turistes que ens visiten anualment?

RB: Parlant del turisme al nostre país, sempre he defensat que tot i admetent la dificultat, teníem l’obligació d’aixecar el llistó. Hem de pensar més en la qualitat, que en la quantitat. Catalunya és un país petit, però amb història, cultura i atractius molt importants. És per això que ha de fer-se valorar més, màxim quan Barcelona és avui en dia un dels destins més sol•licitats del  mon. També hauríem de fer un esforç perquè els turistes que ens visiten,  marxessin sabent que han estat a Catalunya.

Quines fortaleses i debilitats creu que té el nostre país a nivell mundial? Què milloraria?

RB: Millorar les mancances que té el nostre país només serà possible quan nosaltres siguem veritablement amos del nostre destí. Ara, tot i que s’ha fet molt, sempre ens trobem limitats, al no disposar d’un Estat normal.