El dia 16 de febrer en la seu de l’ICIL de Barcelona (conegut com l’Institut Català de Logística), es va dur a terme la jornada sobre l’Aplicació pràctica de la petjada del carboni en el transport de mercaderies, subvencionada pel Ministeri de Foment de l’Estat espanyol i que va acollir un significatiu nombre de professionals del sector.
Gerard Palmada, director de Plataformes de SERHS DISTRIBUCIÓ, va participar com a ponent explicant l’experiència i implantació en les nostres plataformes, arrel de l’adhesió fa 3 anys al programa d’acords voluntaris de reducció de CO2 impulsat per la Generalitat de Catalunya. Concretament la millora s’ha realitzat a Barcelona i Tarragona reduint el consum en electricitatd’enllumenat i gasoil per renovació de flota.
Les noves sensibilitats socials i la regulació jurídica de la sostenibilitat ambiental suposaran l’aparició de nous requisits per a les empreses. El càlcul de la Petjada de carboni (CO2) associada als productes va a constituir una obligació empresarial en un futur pròxim. De manera significativa l’impacte associat al transport de mercaderies. Avui és ja un factor de responsabilitat social corporativa. Les empreses punteres i més sensibles a les demandes socials estan desenvolupant els seus sistemes de càlcul.
La Jornada va reunir experts de diverses empreses per exposar les respectives experiències en aquest àmbit i poder intercanviar opinions i bones pràctiques al respecte. Directius d’Unilever, Nestlé, Port de Barcelona, Capsa, Institut Cerdà i Logifrio entre altres hi varen ser presents.
No totes les companyies es troben en el mateix estadi de càlcul o reducció de les seves emissions, es tracta de conèixer i compartir aquesta situació diversa perquè més empreses es decideixin a emprendre la presa de dades per així poder prendre mesures de reducció i control. L’activitat de transport suposa un dels factors més destacats de l’emissió de gasos d’efecte hivernacle, per això té sentit pensar com es pot actuar sobre aquest factor per a la seva reducció.
Nascut a Barcelona com “Institut Català de Logística”, com a fòrum de trobada i discussió de professionals logístics, té actualment com a associats a més de 1200 professionals distribuïts en 14 comunitats autònomes i compta amb seus pròpies a Barcelona, Madrid i Bilbao. Des de fa anys és el referent d’excel•lència en formació logística i al llarg dels últims 30 anys ha format més de 15.000 professionals que avui ocupen importants llocs directius en les empreses, entre elles Serhs Distribució.