El passat 10 d’agost, van entrar en vigor les mesures de sostenibilitat, estalvi i eficiència energètica adoptades pel govern espanyol
Aquestes, han estat proposades entre d’altres motius, per poder reduir l’actual dependència de fonts d’energia no renovable, com seria la del gas natural.
El decret llei impulsat pel govern de l’estat i publicat al BOE (BOE-A-2022-12925), té com a mesura principal la limitació de la temperatura de l’aire condicionat a 27 graus durant l’estiu, i la calefacció a 19 graus durant la temporada d’hivern, amb la clara intenció de reduir substancialment la factura de la llum de llars i comerços, i d’assolir els objectius marcats per Brussel·les.
Aquestes mesures hauran de ser aplicades a l’interior de qualsevol tipus de local comercial, oficines, vestíbuls i espais similars. També és obligatori per a l’administració pública, espais culturals i estacions de transport públic. Al contrari, no és d’obligat compliment a espais privats, escoles, gimnasos, perruqueries, centres sanitaris o dins dels mitjans de transport, com tampoc cal aplicar les limitacions als llocs de feina on els treballadors estan en continu moviment.
Amb tot, l’actual ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, afirma que la mesura continuarà essent efectiva durant tot l’any. Segons els càlculs realitzats pel ministeri, cada grau de més en el cas de l’aire condicionat, i de menys en el de la calefacció, suposa a l’establiment un estalvi del 7% del consum.
Amb un termini programat fins al novembre del 2023, el govern de Pedro Sánchez, preveu complir amb el compromís europeu de reduir al màxim la preocupant dependència del gas rus davant la possibilitat d’un tall definitiu del subministrament.
Malgrat tot, mentre que l’estalvi compromès amb la Unió Europea és del 7%, el Ministeri de Transició Ecològica estima aconseguir amb aquesta primera tanda de mesures, un estalvi aproximat del 4 i el 5%.
Mesures a prendre per part dels establiments
Fins al 2 de setembre, els recintes estan obligats a mantenir la temperatura dels seus interiors a 27 graus, i a informar amb pantalles digitals o bé cartells, que les mesures preses contribueixen a l’estalvi energètic. Fins aquest estiu, els locals ja estaven obligats a mostrar als visitants la temperatura i humitat al seu interior.
Un altre canvi important és l’obligació d’apagar els llums dels aparadors dels comerços a les 22:00 h. També els edificis públics desocupats han de complir amb la nova normativa; en canvi, edificis com la Sagrada Família, no es veuen afectats per aquest paquet de mesures, ja que és la patronal que la gestiona qui decideix si s’hi adhereix o no.
A més a més, el pack de mesures obliga a l’ús de tancament automàtic de portes en els espais climatitzats, que pot consistir en un simple braç de tancament per tal d’evitar que les portes quedin sempre obertes.
Finalment, s’apunta que cal avançar la inspecció d’eficiència energètica en aquells edificis obligats (quan l’última inspecció realitzada sigui anterior a l’1/1/2021), abans del 31 de desembre de 2022.
Des del Departament de Prevenció de Riscos Laborals de SERHS Serveis estem a la teva disposició per aclarir qualsevol dubte que et pugui sorgir respecte al nou pla d’estalvi energètic.
- EMAIL: [email protected]
- Whastapp: 610 56 77 10
- TELF: 93 767 03 78