SERHS Food ha participat en un projecte de millora de l’ecoeficiència del sistema d’envasos i embalatges pel seu servei de restauració. El projecte d’ecodisseny d’envasos per a menjar ràpid o menjar preparat està impulsat per l’Agència Catalana de Residus i té com a objectiu trobar noves solucions d’envasat més sostenibles i viables en aquest sector. En el projecte s’han analitzat envasos de tres empreses del sector.

SERHS Food llança envasos ecodissenyats pel seu servei de restauració

SERHS Food ha ecodissenyat un envàs d’agrupació per a quatre barquetes de menjar preparat de cinquena gama, que aconsegueix reduir els materials i aprofitar les millores en logística gràcies a l’ecodisseny de la capsa de cartró destinada a la distribució del menjar ràpid. L’envàs consisteix en una capsa de solapes de cartró corrugat que, un cop encabides les quatre barquetes en dues columnes de dues unitats, es tanca amb cinta adhesiva i es paletitza per al seu emmagatzematge i distribució.El cartró corrugat utilitzat conté un 70% de fibres reciclades i es tracta d’un material 100% reciclable.

La principal intervenció ha consistit en disposar les barquetes en una sola columna amb el resultat d’unes dimensions més compactes, que permeten encabir més capses per pallet i optimitzar la ràtio de càrrega, així com una reducció de la quantitat de cartró i cinta adhesiva per tancar la capsa. També s’han afegit unes nanses als laterals de la capsa per millorar l’ergonomia en la seva manipulació.

Els principals beneficis que es deriven de l’estrategia són la reducció de costos, consistent en la reducció d’un 4% dels costos en l’adquisició de les caixes, el qual es tradueix en un estalvi de 25.500 € anuals, l’ estalvi de matèries primeres, en concret 33 tones de cartró corrugat (-14%) i 79 km de cinta adhesiva (-23%), i la contribució a reduir els efectes del canvi climàtic amb la disminució de l’11% de la petjada de carboni global, evitant 5 tones de CO2 a l’any gràcies a les millores de material i de logística. A aquestes importants avantatges es suma l’eficiència logística donat que amb el mateix nombre de caixes per palet (a càrrega completa), es podrien emmagatzemar i transportar 65.000 unitats més per any. A més, l’augment de la ràtio de càrrega del palet (29%) allibera 340m3 per a la logística.

El passat 1 de juny, al Palau Robert de Barcelona, es va celebrar l’acte de presentació de resultats del projecte d’ecodisseny d’envasos. L’ Agència de residus de Catalunya va donar la benvinguda als participants i assistents a aquesta sessió, adreçada a empreses del sector de menjar ràpid, professionals del sector restauració, fabricants d’envasos i professionals interessats en l’ecodisseny. Carles Rocha, Responsable de compres de la Cuina d’Alt Rendiment de SERHS Food va presentar els resultats obtinguts, i va compartir amb els presents la seva valoració de l’experiència, a la taula rodona amb les empreses participants en el projecte. la sessió es va concloure amb la exposició de les oportunitats d’ecodisseny d’envasos per part de la manager del Cluster Foodservice.