SERHS Food, juntament amb el Consorci Sanitari del Maresme, la Fundació Maresme i l’Ajuntament de Mataró han donat inici a un innovador programa per evitar la desnutrició en infants i adolescents amb afectacions neurològiques severes que pateixen disfàgia i que tenen problemes per menjar i beure amb normalitat, el que afecta la seva salut i qualitat de vida.

Aquest projecte s’inicia al 2019 gràcies als diners que el Consorci Sanitari del Maresme (CSdM) recapta de la campanya “El Menjar Cura!”, amb la col·laboració de la Fundació Maresme i el suport de l’Ajuntament de Mataró.

Ara, un cop realitzat l’estudi científic, el programa es consolida a través de la col·laboració de SERHS Food i s’integra com a prova pilot en el funcionament ordinari de l’escola L’Arboç de Mataró, on la majoria de l’alumnat té paràlisi cerebral.

El projecte també és possible gràcies al conveni signat amb l’Ajuntament de Mataró, que aportarà 14.000 € anuals per compensar el sobrecost de l’adequació de les dietes a les necessitats dels alumnes.

Fase 1: recerca i diagnosi de la situació

El primer objectiu de l’equip d’investigadors del CSdM va ser avaluar la situació dels alumnes de l’escola L’Arboç.

L’estudi realitzat el 2019 i publicat recentment a la prestigiosa revista Nutrients mostra que tots els alumnes presentaven disfàgia, el 89% presentava dificultats en el creixement, el 55% un pes baix i el 70% estaven deshidratats. L’estudi va incloure una avaluació masticatòria, deglutòria i nutricional, un càlcul de les necessitats nutricionals i hídriques, i dissenyar una dieta de textura modificada.

Per desenvolupar aquest projecte ha estat fonamental fer un estudi de recerca previ per mesurar la dimensió del problema i establir les necessitats nutricionals dels alumnes de l’escola en funció de ledat i l’estat nutricional en base a 4 fenotips diferents. Tot això ens ha permès comprovar que l’afectació és molt àmplia i que el problema no només és la seva alimentació, sinó també la seva hidratació.”, afirma Pere Clavé, director acadèmic, de recerca i d’innovació del CSdM.

Fase 2: programa educatiu

Durant aquest any s’ha realitzat un programa online per formar les persones que tenen cura de l’alumnat, tant a l’àmbit escolar (tutors, educadors, fisioterapeutes, infermeres, logopedes, etc.) com al domicili (cuidadors formals i informals), així com a les famílies.

Cristina Carol, directora de l’escola d’educació especial L’Arboç explica que “Com més sabem sobre disfàgia, més ens adonem de la incidència que aquesta malaltia té en una escola com la nostra, i més conscients som del seu impacte en la salut del nostre alumnat, tots amb grans afectacions neurològiques. En conseqüència, és clau que la comunitat educativa conegui la disfàgia i sàpiga com actuar al respecte. Per això, valorem molt positivament aquesta intervenció integral del CSdM per ajudar a millorar la salut i qualitat de vida del nostra alumnat”.

Fase 3: menjador escolar adaptat

Durant aquest curs l’escola està treballant en el que es coneix com la Triple Adaptació de la Dieta (TAD); l’adaptació de les diferents calories i proteïnes dels plats a les necessitats de cada alumne, així com la seva viscositat i textura, tot potenciant les qualitats organolèptiques per fer plats saborosos i atractius.

En aquesta fase de desenvolupar els plats per l’alumnat és on SERHS Food ha entrat en acció.

Aquest programa d’intervenció integral en una escola amb alumnes amb discapacitat neurològica servirà com experiència pilot per poder després implementar el sistema en altres centres. “Creiem que és un problema molt més estès del que pugui semblar i per això tots els procediments que hem dissenyat de forma pionera, així com el desenvolupament de les dietes adaptades, serviran també per a altres escoles en situacions similars”, afirma Pere Clavé.

Raimon Bagó, director general de SERHS Food comenta que “el nostre objectiu principal ha estat sempre la satisfacció individual dins la restauració col·lectiva. El que comporta l’adaptació de l’alimentació a cada persona, una a una, segons les seves necessitats. En aquest cas encara té més importància i mostrem el nostre compromís en aquesta col·laboració”.